Algen in vijver, wat doe je er aan

Algen zijn vervelende kwaaltjes,  die in alle vijvers voor komen. Draadalgen zijn draadvormige wieren, die hechten zich gemakkelijk aan de vijverrand. Draadalg in vijvers groeien heel erg snel naar grote plakkaten die kunnen gaan drijven. Als dit gebeurt ontwoekeren ze andere planten en komt het biologische evenwicht in de vijver in gevaar. Het is daarom erg belangrijk dat draadalg in vijvers zo snel mogelijk verwijderd word.

Oorzaken voor draadalg in vijver

De draadalg in een voedselconcurrent van de gewone zuurstofplanten die zich in de vijver bevinden. Als er niet genoeg zuurstofplanten staan in de vijver nemen de algen het voedsel op.

Draadalg verwijderen

Draadalg verwijderen is bijna hetzelfde als normaal onkruid verwijderen. Je hebt Sterke waterdichte handschoenen aan die je handen en armen beschermen. Vervolgens kun je met die handschoenen aan in de vijver al  het draadalg er uit trekken en in de groene kliko gooien.

Draadalg vijver voorkomen

  1. Zorg voor voldoende zuurstof planten: draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Door veel zuurstofplanten te plaatsen blijft er minder voedsel over voor de draadalgen.
  2. Zorg voor goede waterhardheid: Als de waterhardheid van een vijver te laag is kunnen zuurstofplanten niet goed groeien. Echter groeien algen alleen maar harder als de waterdichtheid laag is.
  3. Bladinval beperken: Wanneer er veel bladeren in de vijver vallen en deze er niet worden uitgehaald groeien de algen ook sneller. Doordat de bladeren naar de bodem zakken en langzaam vergaan geven ze hierbij veel voedingsstoffen af. Hierdoor zal de groei van de draadalgen toenemen.
  4. Niet te veel vissen: vissen zorgen voor afval in het water en afval is voedselrijk. Als dit  meer is dan de zuurstofplanten op kunnen nemen zal de groei van de draadalgen toenemen.
  5. Aanwezige draadalgen verwijderen: Door de draadalgen te verwijderen in een vroeg stadium zal de groei afgeremd worden.

Door een algenmachneet in de vijver te doen kun je de algen naar een plek lokken om ze zo gemakkelijk te kunnen verwijderen.

Leave a Reply