Draadalg Bestrijden

Draadalg is een vervelende kwaal dat vooral voorkomt in vijvers. Het komt in bijna alle vijvers voor en ze hechten zich gemakkelijk aan de vijverrand. Veel mensen willen daarom ook van dit vervelende kwaal af.

Hoe kan ik draadalg bestrijden

Draadalg kan snel groeien en grote plakkaten vormen, zo groot dat ze zelfs kunnen gaan drijven. Als dit gebeurd worden de andere planten hierdoor gehinderd en kan het biologische evenwicht in de vijver in gevaar komen. Hierom is het belangrijk dat de draadalg in een vroeg stadium verwijderd word. Dit doe je door de draadalg er met een handschoen uit de vijver te trekken.

Hoe kan in draadalg in het vervolg voorkomen?

Nog beter dan de draadalg verwijderen is het voorkomen er van. Daar zijn verschillende manieren voor.

 1. Een goede waterhardheid.
  Wanneer de waterhardheid te laag is in de vijver, hebben de zuurstofplanten daar last van. Hierdoor zullen er voedingsstoffen in het water achterblijven. De draadalg zal hierdoor juist enorm gaan groeien. Ook groeit de draadalg goed in zacht water in tegenstelling tot zuurstofplanten.
 2. Eerdere draadalgen verwijderen
  Door ervoor te zorgen dat er momenteel geen alg in je vijver zitten, zullen ze in de toekomst ook minder snel terug groeien. Mochten er al algen in je vijver zitten, dan is de kans groot dat het alleen maar meer word.
 3. Voldoende zuurstofplanten
  De alg is een voedselconcurrent van de zuurstofplant. Door meer zuurstofplanten te plaatsen zullen er minder voedingsstoffen zijn voor de algen.
 4. Zorg ervoor dat er niet teveel bladeren in de vijver vallen
  Er zitten erg veel voedingsstoffen in bladeren. Haal daarom tijdig de bladeren in de herfst uit de vijver. Doe je dat niet, dan zullen de bladeren naar de bodem zinken en zal door de hoeveelheid voedingsstoffen de groei van de algen enorm toenemen.

Het voorkomen van algen bespaard je een hele hoop tijd en moeite, wacht daarom vooral ook niet totdat het te laat is!

Leave a Reply